Tuesday, June 28, 2011

Tuulisähkö on ekologinen valinta

Ekologisuus on tärkeää sekä omakotitalon rakentajalle että kerrostalossa asuvalle. Nykyään on myös helppoa kilpailuttaa sähköntoimittajia, vaihtaa toimittajaa ja tehdä valintoja ekologisin ja eettisin perustein. Monet suomalaiset haluavatkin tehdä myös arjessaan valintoja, joissa viimeksimainitut perusteet näkyvät.

Vastuullisuutta ja vihreyttä korostavat kuluttajat haluavat valaista kotinsa ekosähköllä. Tällöin Suomessa on lähinnä kaksi vaihtoehtoista energianlähdettä: tuulivoima ja vesivoima. Sekä vesisähkö että tuulisähkö ovat myös kuluttajille tarjottuja ekosähkön muotoja.

Perinteisesti vesivoima on ollut Suomessa vahvoilla. Järvien ja jokien täyttämässä maassa on jokia padottu runsaasti, eikä ympäristönäkökulmia ole aina otettu huomioon. Kuitenkin vesivoima on hiilijalanjäljeltään pieni, uusiutuva energianlähde. Sen vuoksi vesivoima miellyttää monia kuluttajia esimerkiksi ydinvoimaa tai fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa energiaa enemmän.

Tuulivoima on myötätuulessa

Tällä hetkellä tuulivoiman osuus Euroopan energiantuotannosta on muutaman prosentin luokkaa. Euroopan tuulivoimatuottajien järjestö EWEA kuitenkin ennustaa, että vuosikymmenen kuluttua peräti 13 % Euroopan sähköstä tuotetaan tuulivoimalla.

Tuulivoimallaa tuotetaan monissa maissa jo merkittävä osa maan energiantarpeesta. Pisimmällä tuulivoiman hyödyntämisessä ollaan Tanskassa, Espanjassa ja Saksassa. Suomessa tullaan tässä suhteessa selvästi jälkijunassa.

Todennäköisesti tilanne tulee muuttumaan lähivuosina, kun asukkaiden epäluuloiset asenteet maisemaa kaunistaviin, lähes äänettömiin tuulivoimaloihin lieventyvät.

Suomessa 130 tuulivoimalaa

Vuoden 2010 lopussa Suomessa oli 130 tuulivoimalaa. Yhdessä niiden teho on 197 megawattia. Tällä hetkellä maassa suunnitellaan tuulivoiman hyödyntämisen voimakasta tehostamista, sillä suunnitteilla on peräti 6300 MW edestä voimalahankkeita. Näistä vajaa puolet tulisi merelle.

Tuulisähköä myös kuluttajille

Tällä hetkellä monet energia-alan toimijat tuottavat ja toimittajat kuluttaja-asiakkaille tuulisähköä. Kun ostat itsellesi tuulisähköä, tulee tosiasiassa pistorasiaasi sähkö lähimmästä voimalasta -- olipa se sitten tuulivoimalan tai ydinvoimalan tuottamaa sähköä. Kuitenkin tuulisähkön ostaminen takaa sen, että tuulivoimaa tuotetaan Suomessa entistä enemmän.

Tuulisähkö maksaa hiukan enemmän kuin tavallinen sekasähkö. Ero on kuitenkin pieni, ja vastuullinen kuluttaja maksaa tämän mielellään.

No comments:

Post a Comment