Monday, June 13, 2011

Moderni hirsitalo on tyylikäs vaihtoehto

Perinteisesti hirsitalot rakennetaan massiivisen runkokehikon varaan. Sekä talon ulko- että sisäseinät ovat samaa puuta. Seinä hengittää, ja sen vuoksi myös hirsitalon asukkaan on hyvä hengittää.

Perinteinen, paljas hirsiseinä ei kuitenkaan miellytä jokaista. Sen vuoksi on hyvä muistaa, että moderni hirsitalo voidaan rakentaa myös nykyaikaisen rakentamisen ystäviä miellyttäväksi. Hirsitalon ei ole pakko näyttää kesämökiltä!

Valkoiset sisäseinät tuovat modernin ilmeen



Sen vuoksi monet haluavatkin massiivisen hirsirakenteen piiloon ainakin sisätiloissa. Hirret voidaan peittää esimerkiksi kipsilevyillä, tai miksei vaikkapa jonkinlaisella kovalevyllä.

Seinän peittäminen vaikuttaa kuitenkin hirsitalon ominaisuuksiin: levyllä peitetty hirsirakenne ei enää hengitä läheskään yhtä hyvin kuin perinteinen hirsitalo. Tietysti myös kipsillä tai muulla levyllä rakennettu hirsitalo voidaan rakentaa muovittomaksi, mikä tekee hirsitalosta tapauksessa muovikelmuin vuorattua taloa paremman vaihtoehdon.

Myös lamellihirrestä rakentamalla saadaan helposti sisätilat nykyaikaiseksi. Hirsitalon seinien ei nimittäin tarvitse olla pyöreistä hirsistä muodostuvia, lamellihirren avulla saadaan aikaan lautamainen vaikutelma. Tällöin ei kuitenkaan tarvitse luopua hirren hyvistä ominaisuuksista.

Perinteinen hirsitalon ulkoasu voidaan säilyttää



Kun hirsitalon sisäseinät vuorataan levyllä, voidaan ulkoseinät jättää paljaaksi. Silloin hirsitalo soveltuu mainiosti myös suomalaiseen maalaismaisemaan. Moderninmpaa ilmettä hakevat haluavat tietysti luopua sekä paljaasta puusta että perinteisestä punamullasta, silloin voi varmasti harkita myös vaaleampia sävyjä.

Pyöröhirsi taitaa olla katoavaa kansanperinnettä myös ulkoseinien osalta. Se onkin parasta jättää mökkiseutujen ja haja-asutusalueiden rakentajille: kaupunkiasumiseen se ei oikein sovi. Hienokin hirsihuvila antaa helposti omistajastaan joko vanhanaikaisen tai nousukasmaisen kuvan väärään ympäristöön rakennettuna.

Moderni hirsitalo modernilla tekniikalla



Hirsitaloon sopii mainiosti myös moderni tekniikka. Jos olet rakentanut talosi ekologiaa silmälläpitäen, on vain luonnollista ottaa ekologisuus huomioon on myös lämmitys- ja energiaratkaisuissa.

Sen vuoksi kannattaa aina miettiä, olisiko hirsitalon lämmityksessä mahdollista käyttää uusia, uusiutuvia energianlähteitä. Aurinkoenergia saattaa olla Suomen oloissa turhan optimistinen ratkaisu, mutta esimerkiksi maalämpö on aina harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Kun hirsitalon rakentaja ottaa huomioon myös energiatehokkuuden, säilyttää uusi talo varmasti arvonsa mahdollisimman pitkään. Se ilahduttaa varmasti myös talon omistajaa!

No comments:

Post a Comment