Tuesday, May 1, 2012

Näin opiskelet putkimieheksi

Putkimies, eli putkiasentaja on hyväpalkkainen ja melko riittoisa työ nykypäivänä. Putkiasentaja huoltaa, korjaa ja asentaa putkistoja ja erilaisia vesielementtejä. 

Putkimieheksi voi opiskella sekä oppisopimuskoulutuksella, että koulun kautta. Oppisopimuksilla opiskelijat lisääntyvät jatkuvasti tasaiseen tahtiin. Putkimiehen koulutus kuuluu LVI-koulutukseen, joka tulee lyhenteestä Lämpö, Vesi, Ilma. Tässä tapauksessa putkimies on siis veteen kuuluva ammatti.

LVI-koulutus on viralliselta nimeltään Talotekniikan perustutkinto. Siinä voi valmistua joko ilmanvaihto- tai putkiasentajaksi. Talotekniikan perustutkinto on mahdollista suorittaa myös aikuiskoulutuksena useilla paikkakunnilla, mutta kuten sanottua – oppisopimuskoulutus on edelleen yhä suositumpaa.

Talotekniikan perustutkintoa opiskellessa oppilas voi suuntautua haluamaansa ohjelmaan. Yhtenä näistä on Putkiasennuksen koulutusohjelma. Myös muut koulutusohjelmat liittyvät oleellisesti rakentamiseen ja remontointiin.


Kuinka pitkä opiskeluaika putkiasentajalla on?
- Normaali opintoaika on 120 opintoviikkoa, eli 2-3 vuotta normaaliin tahtiin opiskeltuna. Aikuisilla on kuitenkin mahdollista suorittaa opinto oppisopimuksena tai näyttötutkintona. Näyttötutkinto kestää 1-2 vuotta, tai vaihtoehtoisesti koulutuksen voi myös suorittaa suoraan näyttökokeella, mikäli opiskelijalla on riittävä työkokemus alalta. Koulutusmahdollisuuksista kannattaa keskustella oman työhön ohjaajan tai opinto – ohjaajan kanssa, jotta löydätte sinulle kaikkein parhaan tavan ja ajana suorittaa ko. Tutkinto. Monet yritykset kouluttavat nuoria myös oppisopimuksilla, ja koulutuksen aikaisesta työpaikasta saattaa irrota ura hyvinkin pian valmistumisen jälkeen.


Mitä opiskeluun pääseminen vaatii?
- Putkimiehen ammatti on hyvin monipuolista mutta vaatii ennen kaikkea myös taitoa työskennellä yksin. Putkimiesten on oltava itsenäisiä ja omaksuttava uusia asioita hyvin ja sopeuduttava erilaisiin vaihteleviin työtilanteisiin ja ympäristöihin. Putkimiehet harvemmin nimittäin työskentelevät samassa paikassa pitkään.

Putkimiehellä on oltava myös näppärät kädet, sekä alalla opiskellaan LVI – järjestelmän toimintaa peruspilareista toteutukseen asti. Alalla tulee myös työssä kouluttautua jatkuvasti itsenäisesti lisää, joten tietynlainen kiinnostus alaa kohtaan on välttämätöntä. Putkimiesten työ on myös melko vastuullista, joten hyvä ammattitaito on välttämätön tämän alan töitä tehdessä.

Putkimiehen koulutus on melko laajalti tarjottua, jonka vuoksi sinne on yleensä myös melko helppo päästä. Koulutusmahdollisuuksia löytyy sadoilta paikkakunnilta ympäri Suomea. Putkimiehen ammatti on suosittu sekä palkkatason, että työn tarjonnan vuoksi – putkiasentajille on tarjolla melko hyvin töitä vuoden ajasta tai tilanteesta riippumatta.
 
Työturvallisuus osana koulutusta
- Tärkeä osa putkimiehen opintoja on työturvallisuusosaaminen. Putkimiehen opinnoissa on välttämätöntä suorittaa sekä tulityökortti, että työturvallisuuskortti. Kortit ovat maksullisia (parikymmentä euroa), ja ne käydään koulun kurssien kautta.

Koulutuksista saat lisää tietoa paikallisen ammattikoulusi kotisivuilta, tai erilaisilta Internet – sivustoilta.

No comments:

Post a Comment